dimecres, 5 de març del 2014

Manifest pel 8 de Març de l’ Esquerra Independentista de l'Alcoià-Comtat



Des de l’EIAC denunciem un sistema que utilitza tot el seu desplegament històric de violències per subjugar-nos a les dones al domini masculí. Tots els dispositius culturals busquen aliances per formar una imatge de la dona que hem de ser. És la televisió, la publicitat, la pornografia o el nostre mateix entorn social el que dicta com ens hem de vestir, com ha de ser el nostre cos, com ens hem de comportar, com hem de pensar o com hem de ser al llit. Tot, és clar, sota la voluntat de fer-nos creure que, en última instància, les dones som objectes per a satisfer els desitjos d’una societat heteropatriarcal. Les dones joves ho patim especialment quan intentem contradir aquests preceptes. Quan ens trobem en espais d’oci i tots els tics de les masculinitats hegemòniques se centren en recordar-nos que hem de ser dones sotmeses a un cànon de bellesa que no és real. Quan als nostres llocs de treball se’ns jutja segons el nostre aspecte, quan anem pel carrer, quan som a classe i quan som a casa.


Fins i tot quan ens relacionem amb el nostre ambient més privat i hem de ser víctimes d’agressions per part de la nostra parella. Quan participem en espais polítics i ens veiem constantment qüestionades. Quan estem entre amistats i es reprodueix tot el catàleg de micro-masclismes que un cop més ens anul·len, enfonsen i silencien. No n’hi ha prou amb pensar que les relacions ens els últims anys s’han actualitzat de les velles estructures masclistes. Tenim la tasca de recordar que en les nostres relacions encara patim violències i que segueixen invisibilitzades. Acusant, denunciant i lluitant contra qualsevol violència vers les dones, siga als espais polítics, socials, culturals o familiars i combatint qualsevol tipus de relació consumista entre persones marcada per l'egoisme, la competitivitat, la utilitat i les lleis del mercat. Construint així relacions amoroses, eròtiques, familiars i amistoses més justes, honestes i horitzontals siga el gènere que siga.

D’altra banda, la crisi colpeja amb força al conjunt de la classe treballadora, però l’energia del colp no es reparteix per igual: recau sobre les dones, i entre elles, les immigrants. Les darreres polítiques neoliberals en l’àmbit del treball, com ara la reforma laboral, les retallades en educació, sanitat o la privatització domèstica en el treball de cures o en l’atenció de les persones dependents, ens torna a excloure del món laboral. Perquè les dones sempre som les prescindibles. Aquestes retallades en sectors fortament feminitzats, està forçant la divisió sexual del treball i la violència masclista associada a ella: tornar a l’àmbit domèstic perquè siguem nosaltres les que seguim fent el treball de cures, un treball que segueix sense ser ni valoritzat i molt menys remunerat o la dependència econòmica familiar o de parella, sobretot les dones joves, que amb més d’un 60% d’atur se’ns impossibilita emancipar-nos i construir el nostre propi projecte vital. Per últim, la reacció conservadora en matèria de salut reproductiva, amb aquesta conjuntura on, ara més que mai, la maternitat imposada constitueix un factor d’exclusió social evident i la desnutrició infantil és una realitat ineludible. Per això deixem clar que no volem cap projecte d'emancipació capitalista, cap privilegi, ni cap quota de poder, no volem ser empresàries, ni policies, ni polítiques professionals. No volem aquest poder per explotar i reprimir a altres, no ens interessa, sols ens interessa bastir un poder popular per construir una societat emancipada més enllà de jerarquies, explotació capitalista i patriarcat.

Les nostres comarques no queden exemptes d’aquest sistema que ens oprimeix i ens invisibilitza com a subjecte social. Actualment els treballs més precaris els seguim fent les dones, sense cotitzar i sense drets laborals, en el sector de producció del joguet i en empreses de manufacturació de plàstic i tèxtil. Les dones de l’Alcoià-Comtat hem de ser conscients de la nostra situació laboral i social i emprendre el camí de la lluita pels nostres drets. Hem de deixar de ser les que es queden a casa i treballen sense sou, les excloses del món de les nostres  festes que només cusen els vestits, l’objectiu de crítiques per no reproduir els esquemes tradicionals i les abocades a la cura dels fills i néts sense ajuda. Des d’ací fem una crida a totes les dones de la comarca perquè s’organitzen en la lluita feminista i defensen els seus drets com a dones de classe treballadora. El sistema econòmic capitalista i l’organització social patriarcal, on els homes i institucions tenen la màxima autoritat social i política, ens converteixen en ciutadanes de segona categoria i aguditzen encara més la desigualtat social.
«Vindicarem la nit i la paraula DONA.
          Llavors creixerà l’arbre
           de l’alliberament»      
                                      Maria-Mercè Marçal

L’Alcoià-Comtat, març 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada